Niby nic trudnego, a smak pozostał i pozostanie na zawsze w pamięci. Kojarzy się z latem, kiedy pomidory są najlepsze i najtańsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tej pory uwielbiam takie śniadanie, uwielbiam! Jajecznica pomidorami.
Składniki:
1 pomidor
2 jajka
łyżeczka masła
sól, pieprz
dla łakomczuchów plasterek żółtego sera
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora (warto go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ale jak się komuś nie chce, to i tak będzie dobre). Przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się papka. Solimy pieprzymy, mieszamy.
Wbijamy dwa jajka jak na sadzone, czekamy aż białko się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka.
Kładziemy na talerzyku lub na kromce chleba ser żółty, zsuwamy na niego jajecznicę. Można posypać szczypiorkiem, ja akurat miałam pod ręką natkę pietruszki (ale szczypiorek dużo lepszy). Czekamy chwilkę aż ser się rozpuści i można zajadać.
Smacznego!
Pysznie wygląda. Moja mama też taką robiła :-)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń