U mnie cały czas sezonowo, tym razem trafiło na śliwki. Szukałam, szukałam przepisu na idealne ciasto śliwkowe w końcu trafiła tutaj, oczywiście wprowadziłam minimalne modyfikacje i wyszło przepysznie.
Składniki:
CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenie
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek (spokojnie, białka wykorzystamy do pianki)
PIANKA:
5 białek
1 szklanka cukru
16g cukru waniliowego
2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
DODATKOWO:
3/4 kg węgierek
cukier puder
Zaczynamy od ciasta. Masło pokroić w kostkę połączyć z pozostałymi składnikami. Szybko i dokładnie zagnieść. Podzielić w proporcjach 40/60, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Gdy ciasto będzie zamarznięte bierzemy blachę 30x25cm smarujemy masłem, wyKładamy papierem do pieczenie. Ścieramy na tarce na grubych oczkach większą część ciasta, rozkładamy równomiernie w blasze i delikatnie dociskamy ręką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Myjemy śliwki, przepoławiamy i wydłubujemy pestki.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubicie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier puder, budyń i na koniec olej. Wszystko dodajemy bardzo delikatnie, w małych ilościach nie przestając miksować.
Gdy piana będzie gotowa, a spód zimny, równomiernie wylewamy ją na ciasto. Wsadzamy śliwki, lekko wciskając je w pianę. Ścieramy na tarce pozostałą część ciasta i posypujemy wierzch.
Całość pieczemy w 190 st, przez 30 min.
Smacznego!
To ciacho jest pyszniaste :-) robiłam maliną i borówką i planuje także ze śliwką :-)
OdpowiedzUsuńDoświadczenia z maliną i borówką nie mam ale śliwkę bardzo polecam. :)
Usuńmniam! kocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuń