Po ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie.
CIASTO:
250g mąki
125g masła
1 żółtko
2 szczypty soli
50 ml wody
Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się za każdym razem czy do tarty brokułowej czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzie do głowy.
FARSZ:
podgrzybki (ok 20 średniej wielkości)
cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wina
1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!)
200g śmietanki 30%
3 jajka
gałka muszkatołowa
1/2 natki pietruszki
mała gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc).
Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie przypraw grzyby muszą być dobrze doprawione).
Studzimy grzyby. Gdy już będą zimne do oddzielnej miski wbijamy jajka. Rozbełtujemy (ale nie ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 5-10 min.
Wylewamy na ciasto farsz i pieczemy przez 30 min.
Pycha!!!
P.S. Użyjcie zwykłej formy do tarty, ta na zdjęciu to malutka w której zrobiłam dodatkową minitartę z tego co mi zostało.
Mniam ale pyszna ta twoja tarta :-)
OdpowiedzUsuń